Båndslibere

På et eller andet tidspunkt i enhver knivmagers liv opstår ønsket om at få en båndsliber, både for at man kan slibe sine egne klinger, men også for at kunne slibe alt muligt andet - fra knivskæfter til spader til plæneklipperblade osv. De fabriksbyggede båndslibere er temmelig dyre, så løsningen for økonomisk bevidste er at konstruere en model selv.

Jeg konstruerede min prototype ved hjælp af AutoCAD og gik ud fra en standardbånddimension på 50 x 2000 mm. Jeg lavede derefter en træmodel i skala 1:1 og prøvede konstruktionen af i praksis. Jeg skelede meget til den i knivmagerkredse ret kendte KMG grinder fra Beaumont Metal Works (se under links) samt flere andre modeller. I udførelsesfasen blev min mand inddraget i opgaven, og vi måtte konstatere, at vores hjemlige maskinpark satte en del begrænsninger for, hvor avanceret maskindesignet kunne blive. Desværre er mine originale ACAD-tegninger gået tabt ved et computerskift en gang i fortiden, men jeg har dog en digital skitse til dokumentation.

Nød lærte os at spinde (om end måske ikke at svejse særlig godt), og vi fik kreeret to båndslibere, en fordel ved det var, at vi så kunne bruge den første båndsliber til at slibe den anden med; dermed blev den også testet i praksis og erfaringerne kunne bruges til at modificere nr. 2 en smule.

Materialene er henholdsvis nyt fladjern, plade fra produkthandleren, motorer skaffet af svigerfar (han er naturligvis blevet betænkt med en kniv), hjul fra NH Plast i Voel og diverse småting fra byggemarkedet.

Den røde båndsliber har en 3,0 KW motor og er på 2800 o/min., men er droslet ned til 1400 o/min. Jeg har en Siemens frekvensomformer til styring.

Den blå båndsliber har en 1,1 kW motor på 2800 o/min. med en Danfoss frekvensomformer. Jeg har et planslibeland med to 50 mm hjul + 2 forskellige typer kontakthjul, som passer til begge maskiner.

For et par år siden fraveg jeg mit selvbyggerprincip og købte en "small-wheel" sliber af en god knivbekendt. Den er eminent til slibning af små radier og selvfølgelig et must for en knivmager. Denne sliber er forsynet med en Siemens frekvensomformer.